Galleri – Några av mina orkidéer

Orkidéer har varit ett stort intresse hos mig sedan 2001, då jag fick min första till en födelsedag. Någonstans i den vevan skaffade jag min första digitalkamera och började fotografera så smått. Den kameran blev senare blev stulen vid ett inbrott. Därefter köpte jag en ”vanlig” digitalkamera till och nu har jag min stora Canon med makroobjektiv. Jag har flera orkidéböcker, läst en hel del på internet och framför allt har jag lärt mig en hel del av att flera har dött för mig. En viktig sak vid inköp av orkidéer är att man måste se att det finns gröna, fina rötter nere i krukan. Ser man inga gröna rötter är plantan så gott som död. Detta är mycket viktigt!

Jag trodde jag hade runt 25 orkidéer, men när jag började med detta galleri, så är antalet faktiskt närmare 50. När orkidéerna blommar om igen brukar jag inte ”stamma upp” dom. Dom får blomma hängande ur krukan, i en korg eller ampel. Det är ju så dom växer i naturen. Affärerna gör det enbart av utrymmesskäl.

Annonser

4 svar to “Galleri – Några av mina orkidéer”

 1. Hej Ingegerd! 🙂
  Så många fina orkidéer du har!
  Och bilderna är jättefina också!
  Jag måste fästa upp mina blomstänglar, annars hade jag inte haft plats till mer än några få. Jag vill ju ha många, men har långt ifrån så många som du. 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram Pia

 2. Åhh vilka fina orkidéer!! Nr 6 är otroligt fin, jag har aldrig sett en sådan tidigare, vet du vad den heter?
  Jag har bara tre orkidéer än så länge men dom blommar flitigt så jag är glad för dom! Tänkte passa på att fråga dig några saker.
  Dom vill ju ha genomskinliga krukor ( har jag hört ) men det finns ju inga större såna vad jag vet. Skulle ju behövas inför en ev omplantering.

  Så har jag en orkidé som bildat skott med blad och en knippe luftrötter uppe på en luftrot och nu är skottet fullt av knopp oxå. Vågar jag klippa av skottet, när den blommat över eller ska det sitta kvar?

  Jag har fått veta att det är en dödssynd att låta vatten stå på faten till en orkidé men jag fick se en bild på FB av en riktigt storblommande orkidé
  ( har aldrig sett något liknande! ) och ägaren sa att hon fyllde krukorna med vatten och sen fick dom stå tills dom torkade. Vad tror du om det???

  Köpte hem orkidégödning och vattnade under blomningen, det var inte bra! Alla blommorna föll av!!! Nu vågar jag inte göda dom alls men dom blommar ändå!

  Det blev många frågor, kul om du kan ge svar på dom.
  Ha det gott, kram!

  • Nr 06 är en ”vanlig” Phalaenopsis/brudorkidé. Det är bara färgen som är ovanlig.
   Dom genomskinliga krukorna är egentligen för att rötterna ska få solljus. Då blir dom gröna. Rötter utan ljus blir mer vitaktiga. Jag har också använt vanliga krukor till orkidéer. Dom står ju ändå i ytterkruka.
   Låt det lilla skottet blomma färdigt. Därefter kan du klippa av det och plantera för sig själv. Gärna då med vitmossa runt så det inte torkar för fort.
   Mina orkidéer står aldrig i vatten. Jag sänker ner dom en kort stund i en djup skål i köket, nån minut eller så. Sedan får dom rinna av på diskbänkskanten.
   Jag har bara använt näring vid ett fåtal tillfällen, men aldrig när dom blommar. Om en planta blommar behöver den nog ingen näring. Om du har en orkidé som stått länge utan att blomma så kanske den behöver näring.
   Lycka till! Återkom gärna om du har fler frågor! Jag svarar så gott jag kan!
   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: