Det här med foto…


Fotografering har blivit min allra största hobby. Jag har kameran med mig ganska ofta och tar foton nästan varenda dag. Jag känner dock att jag inte riktigt kan det här med manuella inställningar för att få riktigt hyfsade foton. Jo, kanske kan jag det egentligen, men jag behöver mer info för att omsätta det i praktiken. Av en slump hittade jag denna bok när jag letade efter en särskild födelsedagspresent åt ett barnbarn. Jag har bläddrat i boken och ska ta mig en riktig övningsdag i praktiken. Efter det finns det inga gränser!

Mitt stjärnöga blommar på balkongen. Ja, det kommer en eller ett par blommor, men inte mycket mer. Krukan står på mitt balkongbord och jag ser att blommorna sträcker sig väldigt mot ljuset. Jag tror inte att ett stjärnöga ska stå på en balkong. Det blir för litet ljus (trots all sol som väller in på balkongen), vilket resulterar i litet klen blomning. Min dotter har flera stjärnögon i krukor på sin altan och dom ser helt annorlunda ut. Där står dom ju under bar himmel. Jag förstår att det är litet annorlunda.

Jag har en rätt stor balkong mot sydväst och den är full med blommor. Nu har jag märkt att flera av blommorna inte riktigt passar på en balkong. Dessa växter kommer jag inte att köpa framöver utan jag ska satsa på dom som trivs med balkonglivet. Mina malvor är helt fantastiska, så även mitt paradisblomster. Även min stjärnpelargon, bägarranka och dubbla flitiga lisa är kanonfina. Jag hade inte en aning om hur mycket en bägarranka älskar sol. Den står i mitt soligaste hörn och bara växer och sätter knoppar som en tok.

Jag önskar er alla en härlig söndag med litet roligare väder än vi har här!

 

Annonser

~ av Ingegerd på 07 augusti 2011.

6 svar to “Det här med foto…”

 1. Vår balkong ligger också i sydväst men ljuset blir ändå inte som det skulle varit direkt ute. Vi har tak också. En del blommor trivs bra medan andra trivs mindre bra 🙂
  Stjärnöga har jag ingen i år. Min Bougainvillea trivs däremot väldigt bra på balkongen, den växer mig nästa över huvudet. Ska klippa ner den innan den ska in i uterummet till hösten.
  Ha det gott!

  • Tack för kommentaren, Ulla! Kul att du också har märkt skillnad på balkong och bar himmel! Man tror inte att skillnaden ska vara så stor!
   Ha det så gott, du också!

 2. Det finns en hel uppsjö med foto-tidningar också! Väldigt bra att få allehanda tips ifrån, om allt från linser, inställningar, redigering m m. Kolla på nån pressbyrå eller liknande.

  Eller så kollar du in t.ex fotosidan.se där du säkert kan få en del hjälp också.

  • Tack, Johan, för din kommentar. Jodå, jag har läst flera av dessa fototidningar (säkert 3-4 olika). Det står inte så mycket om inställningar för det jag vill göra. Dom handlar mest om bildredigering och det intresserar inte mig så mycket. Jag har köpt ett filter till, funderar också på en mellanring mellan makroobjektivet och kameran. Ännu så länge bara tankar! Ska fundera litet till! Jag ska ta mig till en fotoaffär för att prata litet.

 3. Ser ju att du har fått en massa tips här på tidningar och så. För annars så är det det jag också kan rekommendera. Och att söka på internet. Att sedan prova sig fram är ju det bästa! Manuellt fokus är ju det som fungerar på riktiga närbilder också och något som jag själv bara nyss har lärt mig!! Fick det inte att fungera alls förut men nu börjar det bli lite bättre! Ser att du har macroobjektiv och det´+ manuell fokus borde ju vara det bästa.
  Jag köpte ju macro-linser för ett tag sedan och det är dem jag använder i brist på macroobjektivet, (ett billigare alternativ men jag tror inte det är lika bra) men jag hade ju problem med dessa linser från början innan jan insåg att jag var för långt ifrån!!! Måste krypa ganska nära för att få till en skarp bild. Men det jag gör sedan är att ”tokknäppa” bilder. Jag tar mycket kort varav ett fåtal av närbilderna blir bra!
  Men att göra som du funderar på, att ta en övningsdag med boken ute i naturen, är ju superbra! Det lär du dig nog mest på! Kram!

  • Tack, snälla Monica! Jag har också köpt närbildslinser att använda på mitt vanliga objektiv. Jag har även ett makro, men ibland känns det som om jag inte kan komma nära nog med det. Jag ska testa mera med närbildslinserna, jag har tre olika styrkor och samtidigt ställa in kameran manuellt och se vad jag kan få till. Kanske ska man passa på att fota droppar nu när vi har regnväder! Jag tokknäpper också, många foton blir inte bra, men ibland har jag tur och det kan bli en bra bild. Jag har lekt en del med kameran idag och läst en del i min bok så jag ska fortsätta att leka och knäppa!
   Kram på dig i regnvädret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: