Harsyra


Harsyran är en underbar liten späd blomma, som helst  växer i skuggiga barr- och lövskogar. Den blir högst 1 dm hög. Blommorna är vita med rosa eller lila ränder. Jag såg den aldrig i Arjeplog, men här växer den rikligt. Jag blev riktigt glad när jag såg den igen. Förra året när jag flyttade hit kom jag för sent för harsyran, som blommar i maj. Nåja, det har jag tagit igen nu!

Harsyrans blad är nästan som en treklöver. Bladen och blommorna går utmärkt att äta, t ex ha i sallader. När jag var barn åt jag rätt mycket harsyra på sommarloven. Jag gillar smaken, den är rätt syrlig, precis som namnet vittnar om.

Alla dessa små harsyror växte i området där man går in till guckuskorna. Här stod dom tätt, som om dom vore Jämtlands vitsippor. Vitsippor finns inte särskilt många här. Marken är tydligen för kalkrik. Vi fick harsyra och orkidéer stället. Inte illa!

Idag blir det nog läxläsning med M-s igen. Det brukar vi göra på måndagar, så jag antar att det gäller idag också. Vädret är mulet men varmt och skönt. Det är fuktigt på gångvägarna här utanför och det kan regna igen när som helst. Jag har litet att pyssla med inomhus dag. Det blir kanske inte så många foton tagna idag.

Jag önskar er alla en trevlig arbetsvecka!

Annonser

~ av Ingegerd på 23 maj 2011.

Ett svar to “Harsyra”

  1. Är också svag för såna där späda blommor. Linnéa tex.

    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: